Glaucomul, cauza de orbire
Glaucomul este o boala cu o prevalenta crescuta in toate lumea si cu o rata ridicata a cecitatii, se estimeaza ca in anul 2020 aproximativ 60 de milioane de pacienti vor suferi de glaucom primitiv cu unghi deschis (gpud), iar 6 milioane vor avea cecitate legala bilaterala.

Astfel reprezinta cea de a doua cauza de cecitate din lume. Aproape toate studiile clinice evidentiaza faptul ca presiunea intraoculara (pio) crescuta reprezinta un factor major de risc in aparitia si progresia bolii glaucomatoase. Valoarea medie a pio in populatia normala este intre 11-21mmhg, valori mai mari de 21mmhg sunt considerate ridicate, dar nu in mod automat si anormale. Proportia pacientilor ce au glaucom creste o data cu cresterea pio dar exista un grup de pacienti ce dezvolta glaucom cu pio statistic normala. Diagnosticul glaucomului include determinarea pio, campul vizual, dar si aspectul nervului optic. Scaderea pio este singura posibilitate terapeutica evidenta in glaucom, reducerea adecvata a pio poate diminua conversia hito in glaucom precum si progresia bolii, scopul major al tratamentului consta in reducerea ratei de progresie a bolii si implicit in conservarea unei functii vizuale care sa nu afecteze calitatea vietii.

Glaucomul este definit prin alteratii ale nervului optic si ale functiei vizuale si nicidecum drept o pio crescuta.

Sunt cunoscute doua tipuri mai importante de glaucom : cronic si acut.

Forma acuta, apare brusc, pe un ochi absolut normal pana in acel moment. daca tratamentul sau interventia chirurgicala nu se efectueaza in primele ore de la declansarea bolii vederea este definitiv compromisa. Operatia ulterioara nu poate recupera nimic. E bine de stiut ca aceeasi operatie trebuie automat efectuata si celuilalt ochi, caci in mod sigur criza acuta se poate declansa si acolo in orice moment. operand ochiul bun, practic prevenim criza de hipertensiune oculara, deci salvam vederea.
Practic, aceasta forma de glaucom e o criza a unui ochi considerat pana atunci perfect normal de catre pacient. brusc ochiul se inroseste, lacrimeaza, durerea de ochi si cap e foarte puternica ( confundabila cu o migrena.) Vederea scade.

Examenul oftalmologic cu biomicroscopul poate descoperi daca un ochi e predispus la glaucom acut. Odata descoperit pericolul, operatia trebuie efectuata fara amanare si poate fi foarte simpla. Prevenim astfel orbirea, si pericolul e definitiv eliminat.

Forma cronica. Este periculoasa prin faptul ca pacientul nu simte nimic. Pe ochi nu apare nici o modificare, vederea e normala, pierderea facandu-se in anii de zile, de regula pacientul nici nu si da seama ca a pierdut vederea , intrucat vede cu celalalt ochi. boala o va descoperi intamplator la un examen oftalmologic de rutina sau pentru ochelar. Cand vederea unui ochi e deja afectata, in mod sigur si celalalt ochi are de multa vreme boala, dar evolueaza mai lent.

Boala este ereditara, o mostenesc de regula femeile. Dupa 40 de ani, controlul tensiunii oculare este singurul care ne poate depista la timp suferinta. Tensiunea crescuta a ochiului ( chiar daca nu are valori foarte mari ), duce in ani de zile la atrofia nervului optic. Examenul fundului de ochi ne va arata un nerv pe cale de atrofie ( uscare ) in timp ce vederea e nemodificata. cortina intunericului cade brusc… Intr-o buna zi in liniste perfecta.

Depistarea in timp util a hipertensiunii oculare, poate stopa evolutia bolii sau amana cat mai tarziu atrofia optica. Tratamentul este medicamentos sau chirurgical.

Exista si alte tipuri de glaucom : la nou nascut, la copilul mic ( 2-4 ani ) si acestea se opereaza in primele zile sau luni de viata. Din fericire sunt foarte rare. Glaucomul poate apare si ca o complicatie dupa o lovitura puternica, ca o complicatie a altor boli oculare. In aceste cazuri lucrurile sunt si mai complicate caci sunt afectate toate straturile ochiului. Asadar, controlul oftalmologic cu masurarea tensiunii, examen biomicroscopic si fund de ochi dupa varsta de 40 ani, se impune pentru depistarea, tratarea la timp si prevenirea orbirii, incidenta orbirii variaza si e in parte conditionata de momentul precizarii diagnosticului de glaucom, de calitatea tratamentului si monitorizarii bolii si de cresterea sperantei de viata. Rezulta ca un diagnostic precoce asociat cu un tratament adecvat reduce considerabil rata orbirii in glaucom. Mesajul esential generat de realitatea practica ce trebuie oferit pacientiilor nostri trebuie sa fie unul optimist si sa se concretizeze in rata scazuta a orbirii.

Asa ca va invitam sa ne vizitati in cabinetul nostru situat pe str. Avram iancu nr.2, langa OTP bank, pentru o consultatie gratuita cu bilet de trimitere ( contract cu CAS ) la medicii nostri primari si specialisti. Va puteti programa la nr. 0359/170154