Presbiopia

În jurul vârstei de 40 de ani vederea de aproape, cum ar fi cititul, cusutul sau lucrul la computer, devine neclara. Aceasta li se întâmpla tuturor la un moment dat, chiar si celor care n-au avut niciodata probleme vizuale.

Semne ale presbiopiei

Când la o persoana apare presbiopia, va constata ca este nevoie sa tina cartea, ziarul, revista sau alte materiale de citit cu mâna întinsa pentru a putea vedea clar. Când are de facut o munca ce necesita vedere de aproape, persoana poate avea dureri de cap sau sa se simta obosita.

Cauzele presbiopiei

Presbiopia apare în cadrul procesului de îmbatrânire, fiind legata de scaderea lenta a elasticitatii cristalinului.

Aceste modificari legate de vârsta au loc atât în cristalin, facându-l mai dur si mai putin elastic cu trecerea anilor, cât si la nivelul fibrelor musculare care înconjoara cristalinul.

Tratamentul presbiopiei

Corectia presbiopiei se face prin prescriptie de ochelari pentru vederea de aproape (ochelari pentru citit), sau de lentile de contact. Deoarece cristalinul continua sa se modifice odata cu vârsta, prescriptia de ochelari pentru aproape va creste în timp. Va puteti astepta ca oftalmologul sa va prescrie o corectie mai puternica (mai multe dioptrii) pentru munca de aproape, în functie de necesitati.