Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului, ceea ce cauzeaza probleme vizuale. Cel mai obisnuit tip este cel legat de vârsta. Peste 50% dintre persoanele de peste 65 de ani au cataracta.
În fazele incipiente, iluminarea mai puternica si ochelarii pot scadea problemele vizuale legate de cataracta.
Ce este cristalinul?
Cristalinul este o parte a ochiului, cu forma de lentila, care ajuta la focalizarea luminii pe retina. Retina este un strat al ochiului sensibil la lumina, care trimite semnale vizuale la creier. La ochiul normal, lumina trece prin cristalin si se focalizeaza pe retina. Pentru a produce o imagine clara, cristalinul trebuie sa ramâna transparent.
Cristalinul avand rolul cel mai important in refractie. Are aspectul unei lentile biconvexe, turtite. Isi modifica forma, devenind mai sferic ( ca o minge ) sau mai turtit ( ca o samanta de pepene ?! ) , in felul acesta permitand ochiului sa vada la aproape sau la distanta in funcitie sloicitarii. Permite patrunderea luminii in ochi fiind perfect transparent. Ca structura este format dintr-un invelis ( capsula,balon ) si un continut perfect omogen si clar.
Ce este cataracta?
Cristalinul este compus în cea mai mare parte din apa si proteine. Proteinele sunt astfel aranjate încât sa lase lumina sa treaca si sa se focalizeze pe retina. Uneori unele proteine se grupeaza, ceea ce poate produce încetosarea unor mici portiuni ale cristalinului, blocând o parte din lumina sa ajunga la retina si interferând vederea.
În fazele incipiente, cataracta poate sa nu reprezinte o problema. Încetosarea poate afecta doar o mica parte a cristalinului. În timp, cataracta poate evolua , încetosarea cuprinzând o portiune tot mai mare a cristalinului, diminuând vederea. Deoarece mai putina lumina ajunge la retina, vederea poate deveni neclara.
Care sunt simptomele?
Cele mai frecvente simptome ale cataractei sunt:
- Vedere încetosata
- Probleme de sensibilitate la lumina. Acestea se pot referi la: farurile care par prea stralucitoare noaptea, stralucirea exagerata a lampii sau a luminii soarelui, sau aparitia unui halou în jurul luminilor
- Culorile par fade
- Vedere nocturna slaba
- Vedere dubla sau multipla, care dispare odata cu evolutia cataractei
- Schimbarea frecventa a ochelarilor
Aceste simptome pot fi un semn si al altor boli oculare. Daca prezentati unul dintre aceste simptome, apelati la un oftalmolog.
La debutul cataractei se poate sa nu se observe schimbari ale vederii. Cataracta are tendinta sa se accentueze încet, astfel ca vederea se înrautateste treptat. Unele persoane cu cataracta observa ca vederea de aproape se îmbunatateste brusc, dar este doar temporar.Cristalinul ca orice organ, el se uzeaza ( imbatraneste ) odata cu inaintarea in varsta. Uzura se manifesta prin pierderea treptata a transparentei, vedere incetosata, pana cand in final devine complet alb.
Primul semn resimtit de pacient este scurtarea vederii ( nu vede bine la distanta ), necesitatea ochelarului ale carei dioptrii pot creste pana la valoarea de -4 , dupa care doar interventia chiurgicala mai poate reda vedere.
Cum se trateaza?
În cataracta incipienta, vederea se poate îmbunatati folosind alti ochelari, lupe sau lumina mai puternica. Interventia chirurgicala consta in indepartarea cristalnului opac si introducerea unei lentile in ochi ( cristalin artificial ). Daca interventia este perfect reusita, pacientul va avea o vedere perfecta pentru distanta daca nu sunt si alte probleme ( fara sa mai necesite ochelari ) si ramane doar purtator de ochelar pentru aproape.
Varsta medie de debut a bolii ( nu e o boala propriu zisa ci o imbatranire ) este in jur de 60 ani, dar de la debut pana la stadiul chirurgical trec niste ani. NU se opereaza o cataracta in stadiu incipient si nimeni ( nici medic nici pacient ) nu risca sa opereze inainte de a fi vederea compromisa suficient de mult. Afectiunea intereseaza amandoi ochii, dar poate avea viteza diferita ca evolutie. Nu se opereaza deodata, ci la interval de luni sau ani.
Operatia este perfect nedureroasa pentru pacient si se face cu apartate bazate pe ULTRASUNETE. Uneori, la cateva luni dupa operatia principala poate fi nevoie de o mica interventie cu Laser. Aceasta nu necesita internare sau o pregatire speciala.
Cataracta varstnicului este deci o afectiune de varsta. Nu e o boala propriu zisa. Exista insa si cataracte PATOLOGICE, cele care se datoreaza unor boli ale organismului, si care pot apare la orice varsta. Acestea au o evolutie si mai lunga. In principal bolile endocrine si diabetul sunt cele care determina cel mai adesea aparitia cataractei. Exista de asemenea boli oculare care se complica in evolutia lor cu cataracta. Traumatismele ( contuzii ) pot fi cauzatoare de cataracte ce apar la un interval mare de timp fata de momentul accidentului.
Forma cea mai dificila si cu consecinte nefaste este cataracta CONGENITALA. Interventia chirurgicala la un sugar sau copil mic este com[plicata iar ochiul fiind in crestere ( data cu copilul ) , nu se poate introduce in ochi o alta lentila care sa fie valabila si ulterior, cand globul se mareste in dimensiuni, iar interventi repetate ( ca sa inlocuiesti din cand in cand piesa… ca la masini ) nu sunt posibile. Daca este totusi surprinsa la timp, se opereaza prin inlaturarea cristalinului, dupa care vor urma exercitii de stimulare a vederii si ochelari pana la o varsta cand eventual sa se poata implanta un cristalin artificial. Din pacate , cataracta sugarului si copilului mic este generatoare de handicap.
Nu exista tratament medicamentos pentru cataracta. Imbatranirea cristalinului este proces normal odata cu inaintarea in varsta.
Cristalinele artificiale existente pe piata, sunt de multe tipuri si calitati. Exista chiar si forma de cristalin progresiv, ceea ce insemna ca nu va mia fi nevoie nici de ochelar pentru citit. Chiar si cristalin heliomat exista. Bani sa fie !!