Sindrom ochi uscat

În mod normal suprafata ochiului (corneea) trebuie sa fie permanent umeda.

Sindromul de ochi uscat (keratita sicca) apare datorita lipsei îndelungate de lubrifiere si umidificare a ochiului. În consecinta, partile anterioare ale ochiului sufera o iritatie constanta pâna la inflamatie.

 Semnele sindromului de ochi uscat

Semnele sindromului de ochi uscat sunt: senzatia permanenta de uscaciune, de mâncarime si de arsura la nivelul ochilor. Aceste simptome pot fi de ajuns pentru oftalmologul dumneavoastra sa puna diagnosticul de ochi uscat. Uneori s-ar putea sa doreasca sa masoare cantitatea de lacrimi din ochi.(test Schirmer)

Care sunt cauzele ochilor uscati?

Lacrimile acopera ochiul, spalând praful si secretiile si pastrând ochiul umed. Lacrimile mai contin enzime care neutralizeaza microbii care patrund în ochi. Sindromul de ochi uscat are mai multe cauze:

  • Survine ca parte a procesului de îmbatrânire
  • Apare ca efect secundar la unele medicamente ca antialergice, antidepresive, anticonceptionale, multivitamine
  • Traiul într-un climat uscat, cu vânt si praf
  • Ochii uscati reprezinta si un simptom al unor boli generale, cum sunt lupusul, artrita reumatoida, sindromul Sjogren
  • Purtare îndelungata de lentile de contact
  • Închiderea insuficienta a pleoapelor
  • Diverse boli ale pleoapelor
  • Fumatul

Sindromul de ochi uscat apare mai frecvent la femei, probabil datorita variatiilor hormonale.

Tratament

Sindromul de ochi uscat nu poate fi tratat cauzal, dar simptomele lui (uscaciunea, mâncarimea si arsura) pot fi ameliorate. Oftalmologul va poate prescrie lacrimi artificiale, picaturi de ochi lubrifiante (pe baza de metilceluloza, etc.), care pot ameliora senzatia de uscaciune si mâncarime.Exista în ultimul timp pentru tratament si colire pe baza de hialuronat de sodiu, o substanta foarte apropiata din punct de vedere al caracteristicilor de lacrimile naturale.

Daca sindromul de ochi uscat apare ca efect secundar al unui tratament medical, oprirea acestuia rezolva în general problema. Alteori, schimbarea tratamentului amelioreaza sindromul de ochi uscat.

De asemenea tratarea bolii de baza a pleoapelor, atunci când exista, ajuta in cazul sindromului de ochi uscat. Aceasta poate necesita tratament local antibiotic sau steroidian si curatirea frecventa a pleoapelor cu un sampon antibacterian special.
Uneori, o cantitate prea mare de lacrimi se scurge prin canalul lacrimal. Un dop temporar sau permanent aplicat în canalele lacrimale rezolva foarte bine problema, totusi în anumite cazuri e necesara blocarea chirurgicala a canalelor.

Va asteptam la Optica New Eyes de pe str. Avram Iancu Nr.2, lânga OTP BANK pentru o consultaţie gratuită cu bilet de trimitire de la medicul de familie la medicii noştri primari şi specialişti. La noi veţi primi sfatul corect.

Pentru programări sunaţi la nr. telefon: 0359170154. Pentru a vedea mai multe detalii vizitaţi pagina noastră pe facebook https://www.facebook.com/Optica-New-EYES.