Miopie

Miopia reprezintă o problemă de vedere care afectează aproximativ o treime din populaţie. Miopii au dificultăţi în vederea lucrurilor la distantă, cum ar fi semnele de circulaţie, dar văd bine de aproape, cum ar fi cititul sau cusutul.

Semne ale miopiei

Persoanele mioape acuza frecvent dureri de cap sau de ochi şi se pot simti obosite când sofează sau fac sport. Daca prezentaţi aceste semne când purtati ochelarii, s-ar putea să aveti nevoie de un examen oftalmologic precum şi de o noua reţeta de ochelari.

Cauzele miopiei

Miopia apare când globul ocular este uşor mai lung – din faţă pâna în spate – decât de obicei. Aceasta determina razele de lumină să se focalizeze în faţa retinei, şi nu pe retina cum ar fi normal.
Miopia este o boală familială şi apare de obicei în copilărie. Aceasta problemă de vedere se stabilizează la un moment dat, dar uneori creşte cu vârsta.

Tratamentul miopiei

Miopia poate fi corectată cu ochelari, lentile de contact sau prin chirurgie refractivă. În funcţie de problema de vedere pe care o aveţi, s-ar putea sa fie nevoie să purtaţi ochelarii tot timpul sau doar pentru vederea la distanta, spre exemplu la sofat, privitul la tablă sau la televizor. Având miopie, prescripţia de ochelari va avea un număr negativ (cu minus). Cu cât este mai mare numărul, cu atât mai puternice vor fi lentilele.

Chirurgia refractivă poate reduce sau chiar elimina dependenţa dumneavoastră de ochelari. Cea mai obisnuită procedură se face cu laserul excimer (LASIK)

O situatie rară: miopia patologică

Miopia este de obicei o afecţiune medie care se corectează uşor prin ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractivă. Dar exista şi cazuri rare în care miopia este atât de severă încât este considerată patologică.

Miopia patologică, sau degenerativă, apare pâna la vârsta de 12 ani la persoanele care au un glob ocular extrem de lung. Întinderea globului ocular se accentuează cu vârsta şi determină scăderea progresivă şi severă a vederii.

Oftalmologii pot sa prescrie ochelari mai puternici. Unele medicamente trofice retiniene pe baza de antocianozide şi vitamine pot încetini acest proces.